Towarzystwo ławkowe

Towarzystwo ławkowe

Postprzez Kilunio » niedziela, 25 lip 2010, 14:08

Na moim osiedlu jest zadbana zieleń ,dużo kwiatów a na ławkach ,,osty"..bo jak inaczej nazwać tych pijaczków ,którzy okupują ławki,natrętnie proszą o pieniądze i piją piwko tudzież coś mocniejszego,z butelki po wodzie mineralnej.Nie pomagają patrole policyjne-siedzieć na ławeczce każdemu wolno. Tylko dlaczego upodobali sobie ławki przed moimi oknami? :shock:
Kilunio

Re: Towarzystwo ławkowe

Postprzez fiona » niedziela, 25 lip 2010, 16:44

Znam niestety temat :| Pisaliśmy już o tym w wątku Towarzystwo śmietnikowe. Byłam dzisiaj w Krakowie. Na rynku głównym "silna grupa" pijaczków. Najgorsze jest to, że podchodzą do człowieka bardzo blisko (czuć ich "świeży" oddech) i żebrzą. Dlaczego władze miasta nie reagują :?: :?: :?:
fiona

Postprzez filip » poniedziałek, 26 lip 2010, 08:55

Dobrze, że są ludzie tacy jak Ty Kilunio, którzy poruszają ten temat. To, co mnie wkurza, to fakt, że te osoby -obojga płci zresztą - potrafią zająć ławkę na cały dzień i zwykli przechodnie czy spacerowicze nie mają gdzie usiąść. Jedzą,pijai załatwiają wszystkie "sprawy"wokółtej nieszczęsnej ławki. Brrrr :!: Nie jestem bynajmniej człowiekiem bezlitosnym,ale sa przecież określone ośrodki czy miejsca, gdzie ludzie nie mający dachu nad głową mogą się schronić.
Załączniki
bez dachu.jpg
bez dachu.jpg (17.23 KiB) Przeglądane 28 razy
filip

Postprzez puma » poniedziałek, 26 lip 2010, 13:17

Tu chyba nie rzecz w braku dachu nad głową, tylko w pomyśle na życie. Wczoraj, niedziela, Polacy tłumnie zmierzają do kościoła i potem idą na rosół z makaronem. W parku natomiast i na ulicach miasta pijaczek za pijaczkiem. Miałam wczoraj szczęście do takiego tandemu: starszy (mniej podchmielony, szef grupy) i młodszy (równo zalatujący, wykonujący polecenia tego starszego), tandem poruszał się po centrum, nagabywał prawie każdego, młodszy żebrał o datek na jedzenie i odradzał wspomaganie innych "proszących o wsparcie" twierdząc, że inni zbierają tylko na wódkę :shock:
Nie zakładam, że ci panowie nie są w stanie (zdrowotnie) podjąć się uczciwej pracy. Najgorsze dla mnie jest to, że niektórzy dają im pieniądze :(
puma

Postprzez Kilunio » poniedziałek, 16 sie 2010, 10:06

w Warszawie jest problem z Cygankami ,które trzymają mlutkie dzieci i nachalnie żebrzą w tramwajach.Gdzie są ojcowie tych dzieci?Swoją drogą jest to szybki zarobek.Ostatnio zauważyłam ,że pasażerowie udają ,że ich nie widzą.To jest metoda na to żebractwo.
Kilunio

Postprzez kitty » poniedziałek, 16 sie 2010, 14:37

Fatalne jest to, że władze nie reagują. Druga grupa, to pijaczki, z reguły natarczywe - i to niezależnie od miasta :(
kitty

Postprzez Krysia » wtorek, 17 sie 2010, 06:43

Wszędzie okupacja ;)
A poważniej, to rozumiem waszą niechęć i irytację w sytuacjach kiedy jesteśmy zmuszeni do niechcianego towarzystwa, ale zastanawiam się przy tym nad granicami tego marginesu społecznego poza który ich odsyłamy. Są natarczywi i uciążliwi, to prawda. Jednak nie tylko oni przecież.
Może jest w nas, jako w społeczeństwie, rodzaj poczucia winy który sprawia, że reagujemy złością na nich, że chcielibyśmy ich ukryć w wyznaczonym im zakamarku, gdzie nie kłuliby w nasze społeczne oczy.
Krysia

Postprzez Kilunio » sobota, 21 sie 2010, 13:12

Jeśli omnie chodzi to nie mam poczucia winy .Są odpowiednie organizacje pomagające tym ludziom,ale pijak nie pójdzie do noclegowni,woli przeleżeć na ławce.Brudny ,cuchnący wyciąga rękę po parę groszy.Mamy takiego typa w bloku,który z mieszkania zrobił melinę i ,,skup odpadów".Znosi do mieszkania rzeczy wygrzebane w śmietnikach.Administracja jest bezradna. :( :(
Kilunio

Postprzez Zofiasenior » sobota, 21 sie 2010, 14:14

Zakładam, że ten pan nie posiada mieszkania własnościowego :?: Chociaż w Polsce dużo rzeczy jest możliwych...
Zofiasenior

Postprzez Kilunio » niedziela, 22 sie 2010, 12:42

Nie jestem pewna ,mieszka kilkanaście lat .na ostatnim piętrze,10..Dla nas to nie jest takie uciążliwe bo my mieszkamy na 4 piętrze.Wskazałam na problem jaki istnieje w wielu budynkach mieszkalnych..
Kilunio

Powrót do Ubezpieczenie & Sprawy Socjalne